torsdag 2 maj 2013

Bör kvinnor bli soldater och kriga som män?




Soldater är en grupp människor som skyddar sitt land eller hjälper människor i andra länder. Det är vanligt att soldaterna krigar mot fiender och de flesta av soldaterna som går ut och krigar är män, inte kvinnor. Det är också vanligt nu att kvinnor bli soldater men de går inte ut och krigar som män, varför ? Bör kvinnorna inte göra så?

13,2 procent av soldater i Sverige är kvinnor och 5,4 procent av den svenska försvarsmaktens officerare är kvinnor. Jag tycker att Sverige är ett fritt land och om kvinnor vill bli soldater och kriga som män måste man tillåta det. Man ska dock inte tillåta så många för att kvinnosoldater inte ska skada sig eller dö.


Kvinnor kan göra allting lika mycket som män och om de vill göra får man visa det. Jag tror att det finns många saker som män inte kan eller brukar göra men som kvinnor kan eller brukar göra, t.ex  tvätta och ta hand om saker och ting. Man kan också se på andra jobb som polis att kvinnor kan göra eller använda vapen som män och det ska bli samma sätt i militären att kvinnor kan göra allting som män även i kriget. Även om kvinnor är inte stark som män kan de träna sig.


Om män kan bli soldater och kriga, varför inte kvinnor? För att Sverige ska visa att det finns jämställdhet mellan man och kvinna måste Sverige tillåta kvinnor att göra allting som män gör i Försvarmakten. Även om det är svårt bör det ske gradvis

Å andra sidan tycker vissa att man inte bör tillåta att kvinnor ska kriga som män för att de flesta av kvinnor inte är så starka som män och det inte är lämpligt att kvinnor dödar människor (jag menar fiender). Att döda en människa kan orsaka kvinnor att bli galna på grund av stress och för att skydda kvinnor bör man inte tillåta detta.

Militär är ett vanligt jobb som alla kan bli om man vill men att tillåta kvinnor att kriga är ett svårt ämne att diskutera. Egentligen är det inte viktigt att man är man eller kvinna, bara man vill göra en tjänst för sitt land bör man få göra det. Vi uppmanar riksdagen att fatta ett svårt beslut om det här ämnet att anställa mer kvinnor i försvarsmakten.


Chotchuang

1 kommentar: