onsdag 13 mars 2013

Människan i fokus

Många som studerar på vuxenutbildningen har som mål att arbeta inom omvårdnad. Därför passar det bra att Moufida skriver om en person som har förverkligat sin dröm att arbeta som sjuksköterska.

Sofia är en kvinna som sedan unga år drömt om ett yrke där man ger stöd och hjälp till äldre människor samt personer med funktionshinder. Omvårdnad innebär att sköta eller tar hand om en person som inte klarar sig själv. Det kan vara allt från en så enkel sak som en matsituation till medicinering.

Sofia började sin yrkeskarriär i vikariatpoolen. Då jobbade hon över hela Borås stad .Nu har hon validerat sin erfarenhet och har en fast tjänst i stadsdel Öster, vilket innebär Hulta och Trandared.

Hon jobbar natt på en korttidsenhet med inriktning rehabilitering och trivs bra med det. Sofia tycker det är ett utvecklande, stimulerande och roligt yrke. Hon kan verkligen rekommendera yrket som undersköterska.
Det bästa är alla möten med patienterna.

-ibland får man ta det som en utmaning, alla människor är egna individer, man måste vara lyhörd och arbeta professionellt.

Hon menar att de flesta är väldigt sjuka, och hur man hanterar detta är olika från person till person.

-Nu planeras det att 5 av 22 platser skall vara till palliativ vård, säger Sofia med lugn blick. Detta innebär 5 platser till människor som är i livets slutskede.

-Detta är människor som ska ha det så bra som möjligt, den sista tiden de har kvar att leva. Dom ska vara smärtfria och ha högsta möjliga lugn och ro i kropp och själ. Det är vår uppgift att se till att dom får den harmonin dom behöver.

Detta ser Sofia som en utmaning. Hon ser inte döden som något ont när det handlar om sjuka människor, snarare som en lättnad för den sjuka, att slippa smärtan och plågorna.

-Det är inte bara fördelar med jobbet som undersköterska, säger Sofia till slut. Det sliter väldigt på rygg, axlar och knän plus att det är dåligt betalt. Det hade också varit bra med fler män i denna yrkeskategori. Många äldre lyser också upp på ett annat sätt när de ser en ung manlig undersköterska.

Sofia avslutar med tre ord som du behöver ha med dig som undersköterska:

-Lyhördhet, respekt samt integritet.

Moufida  Jday            Borås 2013-02-22

1 kommentar:

  1. Anna-Lena Moisander18 mars 2013 kl. 21:50

    Det är skönt att veta att det finns människor som vill arbeta inom vården, tack!

    SvaraRadera